Les Festes Majors a Catalunya


El començament de l’estiu sempre va acompanyat dels dies que s’allarguen, les temperatures que escalen els termòmetres, les activitats a l’aire lliure i l’arribada de les esperades vacances. Unes condicions que resulten extraordinàries perquè els barris, pobles i ciutats de Catalunya gaudeixin al màxim de la celebració local més important de l’any: la Festa Major.

 

Les Festes Majors són una tradició que ve de molt lluny. Els seus orígens al territori català, concretament, es remunten com a mínim al segle XIII. I acostumen a commemorar una efemèride important de la història d’aquell territori com, per exemple, la seva fundació. O, en d’altres casos, serveix d’homenatge a un sant patró o santa patrona.

 

L’excusa per a reunir-se i celebrar

Tot plegat resulta l’excusa perfecta perquè una comunitat local es reuneixi en alguna de les zones més emblemàtiques del barri, poble o ciutat. El centre de la vila, la plaça de l’església o els carrers majors acostumen a ser alguns dels llocs més recurrents on es pot gaudir d’aquesta festivitat a les diferents localitats de Catalunya.

Els actes religiosos han tingut històricament un paper molt important dins les Festes Majors catalanes. Són habituals els oficis solemnes en honor als sants patrons i les processons acompanyades per música de banda.

Les activitats clau al programa

Més enllà d’això, també hi ha altres activitats molt pròpies d’aquesta festivitat. Les cercaviles de gegants, les danses tradicionals com les sardanes, els castells, les representacions de circ i teatre, les propostes infantils, les competicions esportives i l’enfrontament entre les diverses colles formen part de les activitats diürnes de festa.

A la nit, la celebració continua amb els tradicionals correfocs, els concerts musicals o la cloenda amb els focs d’artifici.  

 

 

Les Festes Majors més conegudes

Tot i que cada localitat catalana té el seu encant particular, hi ha algunes Festes Majors que han esdevingut referència al territori. És el cas de la de Solsona, l’única a nivell català que ha estat declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

 

Altres que destaquen són les Festes Majors barcelonines de la Mercè i del barri de Gràcia, la tarragonina de Santa Tecla, la festa de Misericòrdia de Reus, la festa major de Castellterçol, les festes del Tura d’Olot i la Festa de Sant Bartomeu de Sitges, totes elles declarades Festes Tradicionals d’Interès Nacional.